شماره تماس 00982155140531
پردیس کلینیک
مقالات
ترک اعتیاد بدون درد و خماری

سوءمصرف مواد مخدر

سوءمصرف مواد مخدر یا اعتیاد به مواد مخدر به طور کلی به عنوان یک اختلال مزمن در سیستم بدن و مغز تعریف می شود، زیرا بدن میل به یک ماده خاص دارد. به خصوص اگر این ماده، احساس متفاوتی در فرد ایجاد کند، بنابراین فرد تمایل شدیدی به مصرف آن نشان می دهد. اگر این ماده را بدون نگاه کردن به عواقب آن مصرف کنید، با گذشت زمان، اعتیاد بر زندگی روزمره فرد معتاد تأثیر می گذارد و منجر به عوارض دائمی می شود.

بنر- تماس- با -ما -پردیس - کلینیک

سوءمصرف مواد مخدر چیست؟

به طور خلاصه، اصطلاح سوءمصرف مواد مخدر به کلیه مواد غیر قانونی اطلاق می شود که ساخت، فروش و استفاده از آنها ممنوع است، از جمله:

کوکائین

آمفتامین

هروئین

توهم زا ها

مهم: خطر و سرعت سوءمصرف مواد مخدر به نوع داروی مصرفی بستگی دارد. برخی از دارو ها، مانند مسکن های مخدر، خطرناک تر و قوی تر از سایرین هستند و به سرعت باعث اعتیاد می شوند. با گذشت زمان فرد معتاد احساس می کند که برای رسیدن به اثر مورد نظر خود به دوز های بالا تر از قبل نیاز دارد و ادامه زندگی بدون ماده ای که مصرف می کند دشوار می شود. تلاش برای قطع مصرف مواد باعث بازگشت هوس می شود و فرد احساس بیماری می کند که به این علائم ترک گفته می شود. یک معتاد ممکن است برای غلبه بر اعتیاد به مواد مخدر به کمک پزشک، خانواده، دوستان، گروه های حمایتی یا یک برنامه درمانی ساختار یافته نیاز داشته باشد.

انواع مواد مخدر کدامند؟

سوءمصرف مواد مخدر، یک بیماری خطرناک است و رهایی از آن به سادگی ممکن نیست. طبقه بندی های زیر، انواع مواد مخدر را شامل می شوند:

محرک ها مانند: کوکائین و مت آمفتامین، محرک ها باعث افزایش ضربان قلب و فعالیت مغز می شوند.

تکنیک های مقابله با وسوسه

مواد افیونی مانند: هروئین که مسکن قوی درد است و بر مواد شیمیایی تنظیم کننده خلق و خو در مغز اثر می گذارد. مواد افیونی فعالیت سیستم عصبی و تنفسی را کاهش می دهد.

توهم زا ها مانند: ماری جوانا، قارچ سیلوسایبین و LSD (دی اتیل آمید اسید لیسرژیک). این مواد درک مصرف کنندگان را از فضا، زمان و واقعیت تغییر می دهند.

مهم: داروهای ضد افسردگی یا آرام بخش دارو های تجویزی هستند. اما افراد ممکن است به انواع دارو ها و نسخه ها معتاد شوند.

علل اعتیاد به مواد مخدر

این احتمال وجود دارد که فرد از روی کنجکاوی و یا به دلیل وضعیت نامناسب روحی، شروع به استفاده از این مواد کند. در موارد دیگر، مصرف دارو های مسکن تجویز شده توسط پزشک برای درمان یک بیماری خاص، می تواند آغاز سوء استفاده باشد.

با گذشت زمان، مصرف کننده به اثرات جسمی و روانی مواد مخدر معتاد می شود. این باعث می شود که کاربر به مقادیر و دوز های اضافی از ماده ای که مصرف می کند نیاز داشته باشد تا بتواند اثر  مواد را تجربه کند.  اگر در این مدت فرد کمک های لازم را دریافت نکند، سلامت خود را به خطر می اندازد. عوامل متعددی ممکن است در ایجاد اعتیاد به مواد مخدر( سوءمصرف مواد مخدر) نقش داشته باشند، مانند:

فاکتور های محیطی. آنها شامل باور های خانوادگی و بودن با همسالان و دوستان هستند که مصرف مواد مخدر را تشویق می کنند.

عوامل ژنتیکی؛  اعتیاد ممکن است، تحت تأثیر ژنتیک قرار گیرد.

علائم سوءمصرف مواد مخدر

برخی از معتادان بیش از یک ماده را ترکیب می کنند. صرف نظر از نحوه مصرف، علائم و نشانه های کلی اعتیاد وجود دارد که در صورت مشکوک بودن به مصرف مواد توسط یکی از اعضای خانواده، می توان به آنها توجه کرد، مانند:

تغییرات بزرگ و ناگهانی در سطح انرژی.

افزایش یا کاهش وزن.

چشم های قرمز

رفتار پرخاشگرانه و نوسانات خلقی خشن.

وجود مشکلات مزمن سلامتی یا ادامه مصرف دارو علیرغم خطرات فیزیکی.

اشتغال به تهیه و مصرف مواد مخدر.

کناره گیری از دوستان و خانواده.

حضور دوستی های جدید و مشارکت آنها در سوء استفاده.

وجود مشکلات در تحصیل و مدرسه برای نوجوانان.

حضور در رویدادهای اجتماعی که در آن محیط سوءمصرف مواد مخدر وجود دارد.

تجاوز به ارزش های اخلاقی و انسانی برای به دست آوردن مواد مخدر.

تغییر رفتار، رفتار محافظه کارانه از نظر مکان های بیرون رفتن و جلوگیری از ورود اعضای خانواده به اتاقش.

مشکلات مربوط به پول، مانند درخواست پول بدون ذکر دلیل روشن، یا گم کردن پول و اشیاء با ارزش از خانه.

بی توجهی به ظاهر و لباس

از دست دادن شغل

وسوسه مواد مخدر

علائم و نشانه های اعتیاد به مواد محرک

فشار خون بالا و افزایش دمای بدن.

کاهش وزن.

آنها با بیماری های مرتبط با کمبود ویتامین و سوء تغذیه مرتبط هستند.

اختلالات پوستی و زخم.

بیخوابی.

افسردگی.

اتساع مداوم مردمک ها.

علائم و نشانه های اعتیاد به مواد افیونی

ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن به دلیل سوء تغذیه.

انتقال انواع عفونت ها از طریق خون.

مشکلات گوارشی.

مشکل در تنفس

مواد مخدری مانند هروئین باعث خواب آلودگی فرد معتاد می شود و در نتیجه مصرف کننده این ماده بسیار خسته به نظر می رسد. همچنین، اگر مصرف کننده مقدار کافی از مواد مخدر را دریافت نکند، احساس لرز، درد عضلانی و استفراغ می کند.

علائم و نشانه های اعتیاد به توهم زا

سوء استفاده از مواد توهم زا بیشتر از اعتیاد است. علائم سوء مصرف مواد توهم زا عبارتند از:

گشاد شدن مردمک ها.

حرکات نا منسجم

فشار خون.

سرگیجه.

استفراغ.

داشتن افکار در مورد خشونت یا خودکشی.

درمان سوءمصرف مواد مخدر

درمان اعتیاد شامل درمان بستری در مراکز درمانی تخصصی است. اکثراً برای یک فرد معتاد دشوار است که بدون مراجعه به متخصصان این رشته، مصرف مواد را ترک کند. درمان مواد مخدر توسط خود بیمار انجام می شود، زیرا بیمار باید متقاعد شود که می خواهد اعتیاد را درمان کند. درمان باید شامل برنامه های درمانی سازماندهی شده برای بیماران، چه در بیمارستان ها و چه در مراکز خصوصی درمان سوء مصرف مواد باشد. درمان باید با کمک پزشکان و متخصصان در درمان سموم دارویی انجام شود زیرا بدون آنها کار آسانی نیست.

برنامه درمانی طی چند مرحله اساسی انجام می شود. البته در نظر داشته باشید که راه درمان مواد مخدر، راه آسان و ساده ای نیست که اکثر سریال ها و فیلم ها نشان می دهند زیرا بیمار در طول دوره درمان در معرض علائم ترک مانند اختلالات روحی و جسمی قرار می گیرد. از آنجایی که اعتیاد یک بیماری مزمن است، افراد به سادگی نمی توانند برای چند روز مصرف مواد مخدر را متوقف کنند و به طور کامل از آن بهبود یابند. اکثر بیماران برای قطع مصرف دارو ها و بازگرداندن زندگی خود به مسیر درست نیاز به مراقبت طولانی مدت دارند. در ادامه روش های درمان مواد مخدر و مسکرات را در بیمارستان ها و کلینیک های خصوصی درمانی به شما نشان می دهیم.  از این طریق فرد معتاد می تواند به سرشت خود بازگردد و مصرف انواع مواد مخدر را برای همیشه متوقف کند.

مرحله درمان دارویی، نشان دهنده اولین مراحلی است که در درمان استفاده می شود. در این مرحله بدن از سموم مواد اعتیاد آور، درمان شده و از شر آنها خلاص می شود.

با وجود اهمیت این مرحله، هنوز نمی توان گفت که فرد معتاد از این مشکل رها شده است، زیرا مرحله نهایی درمان محسوب نمی شود و نباید متوقف گردد.

درمان اثر مواد مخدر بر سیستم عصبی

برای کاهش اثر مصرف مواد بر سیستم عصبی، قطع فوری مصرف ماده مخدر، الزامی است تا از تمایل مراکز مغزی به مواد (به دلیل وابستگی مراکز مغزی و عملکرد های حیاتی بدن به ماده مخدر) جلوگیری شود.

وسوسه مواد مخدر

سپس از یک برنامه دارویی برای حذف سموم از بدن استفاده می شود، از طریق دارو هایی که گیرنده های درخواست کننده مواد را مسدود می کنند و در نتیجه از ولع مصرف مواد مخدر جلوگیری می کنند.
توجه داشته باشید که کلیه موارد فوق، باید با مشورت یک درمانگر حرفه ای انجام گیرد. 

درمان علائم ترک مواد

گروهی از علائم روانی و جسمی وجود دارد که با روند درمان سموم از بدن همراه هستند. این علائم، اختلالات خواب، درد شکم، فشار خون بالا، تعریق و دمای بالای بدن هستند. علاوه بر بروز توهمات روانی، در این مدت با فرد معتاد نیز باید با احتیاط فراوان برخورد کرد، زیرا ممکن است بیش از یک بار اقدام به خودکشی کند. این به دلیل اختلالات روانی شدیدی است که او در معرض آن قرار دارد( مانند افسردگی شدید).

بنابراین، بهتر است فرد معتاد را در بیمارستان ترک اعتیاد یا مراکزی که در زمینه درمان اعتیاد به مواد مخدر تخصص دارند، بستری کنید تا کنترل او آسان تر شود. سندرم ترک می تواند برای سلامتی بیمار خطرناک و مخرب باشد. بنابراین بسیاری از معتادان باید در هفته های اول درمان تحت نظر پزشک باشند تا سمومی که مواد مخدر به بدن می ریزند با خیال راحت دفع شوند. گاهی اوقات، بیش از یک گزینه درمانی باید ترکیب شود.

چگونه سوء مصرف مواد روی بدن تأثیر می گذارد؟

نمونه هایی از عوارض ناشی از اعتیاد به مواد مخدر عبارتند از:

اختلالات روانی، حملات صرع و مرگ ناشی از مصرف بیش از حد. این ناشی از سوء مصرف مت آمفتامین ها، مواد افیونی و کوکائین است.

گیجی و از دست دادن حافظه، ناشی از استفاده از دارو های خواب آور مانند فلونیتترازپام و گاما هیدروکسی بوتیریک اسید (GHB). این دارو ها، توانایی مقاومت در برابر تماس ناخواسته و به خاطر سپردن رویداد را مختل می کنند. هنگام مصرف دوز های بالای این دارو ها، حملات صرع رخ می دهد و کما و مرگ نیز ممکن است رخ دهد. این دارو ها در صورت مصرف با الکل خطرناک تر هستند.

بروز کم آبی، عدم تعادل الکترولیت ها و سایر عوارض مانند صرع در هنگام مصرف اکستازی (MDMA) که نوعی محرک است و در طولانی مدت مصرف شود باعث آسیب مغزی می شود.

یکی از عوارض دارو های باشگاهی این است که مایع، قرص و پودر حاصل از آنها ممکن است حاوی مواد ناشناخته ای باشد که ممکن است مضر باشد و از نظر قانونی مجاز نیست. این دارو ها تفریحی و مرتبط با باشگاه و مهمانی هستند.

وابستگی فیزیکی به مواد مخدر چیست

وابستگی فیزیکی به مواد مخدر به این معناست که فرد معتاد ، نیاز شدید به مصرف دارو ها یا مواد افیونی و توهم زا دارد. این نیاز، معمولا در ساعات مشخصی از شبانه روز باید برطرف شود. اگر نیاز فرد معتاد، پاسخ داده نشود، دچار واکنش های شدید جسمی و روانی می شود. به گونه ای که تمامی کارکرد های طبیعی مغز به هم می ریزد و فرد نمی داند که چه رفتاری انجام می دهد. فقط تمرکز به رفع نیاز و مصرف مواد دارد.

خلاصه مطلب

اعتیاد یا سوءمصرف مواد مخدر یک بیماری است. کسانی که با این افراد بیمار در ارتباط هستند، می توانند با مراجعه به پردیس کلیینک، عزیزان خود را تحت درمان قرار بدهند. برای ترک اعتیاد، یک درمان تخصصی لازم است و خود به تنهایی نمی توانید از پس این مشکل بر بیایید و خلاص شوید.

توجه داشته باشید که مدت زمان درمان به پارامترهای مختلفی مانند دوز شیشه، مدت زمان مصرف و سلامت بیمار بستگی دارد. در نتیجه مدت زمان ترک شیشه برای تمامی مصرف کننده‌ها یکسان نیست.

سوالت متداول سوءمصرف مواد مخدر

به طور خلاصه، اصطلاح سوءمصرف مواد مخدر به کلیه مواد غیر قانونی اطلاق می شود که ساخت، فروش و استفاده از آنها ممنوع است، از جمله:

کوکائین

آمفتامین

هروئین

توهم زا ها

محرک ها مانند: کوکائین و مت آمفتامین، محرک ها باعث افزایش ضربان قلب و فعالیت مغز می شوند.

مواد افیونی مانند: هروئین که مسکن قوی درد است و بر مواد شیمیایی تنظیم کننده خلق و خو در مغز اثر می گذارد. مواد افیونی فعالیت سیستم عصبی و تنفسی را کاهش می دهد.

توهم زا ها مانند: ماری جوانا، قارچ سیلوسایبین و LSD (دی اتیل آمید اسید لیسرژیک). این مواد درک مصرف کنندگان را از فضا، زمان و واقعیت تغییر می دهند.

نویسنده

کلینیک پردیس

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پشتیبانی سایت